Добре дошли в блога „Хлапета”! Тук ще намерите полезна информация за деца, възпитание, образование, частни детски градини и училища. Ценно е да знаеш! Danybon
RSS

сряда, 23 март 2011 г.

Лего-роботика парти с био-тортички

Рубрика "Деца"
Подрубрика "Лего"


Преди дни големият ми син стана на 11 години. 


Това е едната торта от "Вила Росиче". 
Казва се "Шведската принцеса".
(Не обръщайте внимание на фойерверки - 
всяка година ги слагам наобратно)


С всяка година става все по-трудно да се измисля интересно парти за рожден ден. Отдавна вече не е фен на детските клубове. Ние винаги се стремим да има запомнящ рожден ден. 


Това е втората торта - кестеновата. 
Децата я класираха на първо място, беше тортата - фаворит.
(И тук не обръщайте внимание на фойерверки - 
ще се науча някога как се слагат)
Ако харесвате този блог, заповядайте и на Фейсбук страницата ми Danybon или ме последвайте в Twitter @danyboneva и в LinkedIn. 
Определено тазгодишният му празник го направи най-щастливото дете на света - реализира му се мечтата да игра на Лего със своите приятели.


Едно от роботчетата на нашето парти.
Благодаря на Катя от Robopartans за снимките!


Синът ми е много запален по Легото. Играе с Лего още от бебе (тогава имаше и бебешки комплекти). Имаше периоди, в които се отдалечаваше от Легото, но после пак се връщаше към любимата игра. В момента това е занимание номер 1 за него - направи си дори собствен сайт за Лего, с няколко деца си имат Лего клуб в училище, дори писа мейли до сайта на Лего с идеи за нови серии, а те взеха, че му отговориха и се получи интересна кореспонденция.  


По тази причина много исках да му подарим прекрасно Лего парти. 


Отдавна следя всякакви информации за Лего-роботика клуба или както точно се наричат - "Училище по роботика Robopartans" http://bgmindstorms.wordpress.com. Досега не сме посещавали техните занимания, но е по-скоро заради други ангажименти. Най-вероятно още тази пролетна ваканция или през лятото ще сме техни курсисти. 


Обадих се в клуба и леко притеснено обясних каква ми е идеята и попитах дали може да се организира парти за 11-ти рожден ден на хлапе Лего-маниак. Кирил и Катя са обсъдили идеята и след няколко дни ми се обадиха. Наистина невероятни млади хора! 


Опитът ми от предишни години с детски клубове и идеи за нетолкова клиширани детски тематични партита (например, писналите до болка партита за индианци, карибски пирати и др.), ми подсказваше, че едва ли може да се реализира в български условия нещо по-различно. Например, бях предложила на голям детски клуб преди 2-3 години да организираме парти "Междузвездни войни" - нито исках специални костюми, нито декори... Можехме да помислим заедно за сценарий. Макар че децата са толкова креативни и само да им подадеш темата и всичко се получава. Но отговорът беше: "Не, не може!" Спрях се тогава за поредна година на тематично парти за индианците. Направих дори брошурки с любопитни факти за индианците и очаквах нещо интересно и от тяхна страна. Дойде една креслива кака с някакви пера на главата, която и аз едва изтърпях. 


И да се върна на Катя и Кирил от Robopartans. Невероятни! Казаха "Да" на Лего-роботика парти. Бяха страшно отворени за всякакви идеи. Наистина е забележително, когато човек срещне такива хора-свежари, работещи с толкова хъс и отворени за всякакви новости. 


Офертата им беше също прекрасна. Партито щеше да бъде в клуба им на ул. "Неофит Рилски" 24. Децата щяха да работят в две просторни зали(много приятни, нови и чистички - уверих се лично), а щяха да похапват в друго помещение, също много удобно. Разбрахме се, че поканените деца трябва да са максимум 24 и то на възраст 3-4 клас, за да имат възможност повече да се забавляват. Хлапета в рамките на 2 часа щяха да конструират роботи от Лего, да ги програмират със специален софтуер, да ги контролират. Щяха да работят по двойки и всяка двойка щеше да си конструира свой работ. Щяха да имат на разположение и преносими компютри и какво ли още не. 

Ще приложа снимки от сайта на Robopartans, за да покажа с какво се занимават децата в клуба.

А ето и клипче от курсовете в Robopartans:Преди партито ходихме с децата до Лего-роботика клуба и те бяха като зашеметени. А 3-годишният ми син повече отвсякога мечтаеше да е заветните 120 см, за да може да участва в купона. :)


Основният ми проблем беше къде да настаня родителите и по-малките братчета и сестричета. И веднага получих от Кирил и Катя страхотна идея - био-сладкарничката до техния клуб. Всъщност оказа се великолепно предложение. Ставаше дума за "Вила Росиче". Потърсих в нет-а повече информация и попаднах на страхотни статии във в. "Капитал" за тази сладкарница. 


(добавям снимки на сладкарничката, направени вчера, 16 април - малко след посещение на изложбата на мечките в центъра на София)


Посетих на няколко пъти сладкарничката и наистина останах впечатлена. Закътана е във вътрешно дворче зад кооперацията, в която се намира Лего-роботика клуба - т.е. на ул. "Неофит Рилски", малко след пресечката с ул. "Цар Асен". В името на доброто парти на сина изпробвах повече от тортичките и кроасаните в сладкарничката. Ъъъъ, вкусно! Всичко е правено с био-продукти и вкусотиите се майсторят на място. Горещо препоръчвам кестеновата торта, тортата с бял мус и малиново сладко "Шведска принцеса", кроасаните с шоколад (по-точно с огромно количество шоколад) и сокът от бъз. 


Резервирах за нашите гости - родители и малки деца, залата на втория етаж на сладкарничката. А големите батковци и какички се почерпиха в клуба. За тях поръчах два вида торти - кестенова и "Шведската принцеса", 4 семейни пици от пицария "Виктория" (направиха ми ги на хапки и беше много удобно за похапване), много сокове и вода. За гостите в ресторанта имаше шоколадови и бадемови кроасани, кестенови торти и сок от бъз, а, разбира се, всеки можеше да пробва и от другите лакомства на био-сладкарничката. А, да, много важно: обслужването беше прекрасно - много усмихнати и отговорни момичета и момчета. 


За малките деца - братчета и сестричета, бях резервила заличка до нашата на 2 етаж. Никъде не се пушеше и децата се чувстваха прекрасно. Бях им подготвила картинки за оцветяване - разбира се, на Лего-тематика. А така също си поиграха и с Лего-Дупло. 


От време на време отскачах до Лего-роботика клуба. Не смеех да вляза в залите, но ... това, което се усещаше като атмосфера, беше невероятно. Само си казвах: "Ама ето какво им трябвало децата!". Заниманията им много ми напомняха на някогашните ни кръжоци - много креативност, много възможности, много приятели и най-вече запалени преподаватели. С децата бяха Катя и Кирил и веднага намериха общ език с тях, а и най-важното - много ги ентусиазираха. Повече разговарях с момичетата от класа на сина ми. Чак не ми се вярваше колко са се запалили. Сияеха, сияеха! А роботите им бяха прекрасни. 


Мисля, че на всички деца много им хареса. Надявам се, че и родителите са се чувствали прекрасно сред лакомствата на био-сладкарничката. 


И Катя и Кирил от Robopartans, и "Вила Росиче" успяха да направят прекрасен нашия празник. А синът ми беше най-щастливото дете на света! Горещо ги препоръчвам!
снимки: Robopartans, в. "Капитал"


Благодаря на Катя от Robopartans за снимките от нашето парти!


3 коментара:

Eliana каза...

Страхотен разказ, Дани!!!! Толкова настроение струи от всяка, написана дума!!! Великолепно си предала емоциите, които сте имали, сякаш и аз съм била там, така се почувствах!!!

Поздрави от мен,
Лио :)

Danybon каза...

Лио, благодаря! Наистина Ники беше много щастлив. А аз колко се вълнувах! :)
Мисля, че беше много идейно парти и затова реших да го споделя тук. :)
Сещам се още някои интересни неща и може би ще допълвам статията си.

Danybon каза...

Добавих нови снимки на сладкарничката до Лего-роботика клуба. Вчера се почерпихме отново там.

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...