Добре дошли в блога „Хлапета”! Тук ще намерите полезна информация за деца, възпитание, образование, частни детски градини и училища. Ценно е да знаеш! Danybon
RSS

вторник, 5 юли 2011 г.

Мои изводи от изпита в СМГ след 4 класОт няколко дни следя с голямо любопитство кандидатстването в СМГ след 4 клас. Синът ми беше с доста висок рейтинг 34,83, не е кандидатствал, но аз наблюдавах изпита, защото си е доста показателен и интересен. 
Вчера разгледах доста внимателно примерното класиране, което е направил един татко от бг-мамма. Ето и моя личен анализ:


1. Първите три деца са показвали през цялата година много добри резултати (Железни са!) и накрая има само леко разместване при първия и втория. Третото дете е в топ 10 на рейтинга от 4-те състезания.


2. Всички други деца, според мен, са били с почти изравнени шансове и всичко е било въпрос на усилия и психика.


3. Например, дете сред най-първите в рейтинга, което определено е с математически заложби, защото нонстоп е с добри резултати от математическите състезания, пада доста по-надолу заради изпита в СМГ. Без да познавам конкретния случай, гадая, че това наистина е дете-математик, но може да не се е готвил за конкретния изпит. Едва ли е въпрос на психика, защото си има тренинг от състезанията преди това.


4. Деца, които от години ги знам като имена, защото са печелили доста състезания от 1 клас насам или са били все сред първите, сега са след 30-та позиция и нататък. Т.е. това за мен са доказани деца с математически заложби. И сега не са им ниски резултатите, но при други са били по-добри или е било въпрос на мотивация.


5. Деца с нисък рейтинг или без точки от олимпиадата са се преборили пък за места съвсем в началото. Възхитих се каква психика са имали тези деца! Браво! Точно въпрос на мотивация, психика и много усилия. 


6. Направих си следния извод - според мен, всичко е въпрос не толкова на математически талант, а на яка, целенасочена и стабилна подготовка за конкретния изпит, ако целта е СМГ. Сега разбрах защо родителите пращат децата си по 2 години на подготвителни курсове в СМГ. Прави ми впечатление, че освен курсовете и учителите там, родителите са изключително съпричастни с подготовката на децата си и са запознати с всичко, което са учили на курсовете и  доста решават задачи с тях вкъщи. Може пък това да е вярната формула за това училище. 


И малко интересни факти:


7. Изброих колко са момичетата и колко момчетата. Момичетата са около 30 (дори малко под 30), а момчетата са около 80. 


8. Не видях някое училище да се откроява като доминиращо сред първите приети. Сред тях не видях и деца от някое от "елитните" , които са атрактивни за записване в 1 клас или пък от прочулите се като математически училища (но пък може и да не са кандидатствали силните им ученици тук, а да искат да си продължат обучението в своето училище). 


Лично на мен ми е интересно как ще се развиват оттук насетне тези деца, особено влезлите сред първите, а и другите, които досега заемаха първи места по състезания. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...